Autorităţile române vor începe verificări propri în mega-scandalul internaţional”Panama Papers”. Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor analizează existenţa oricărei tranzacţii suspecte, pe care o va raporta procurorilor pentru demararea anchetelor penale.
Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor analizează dacă sunt tranzacţii suspecte în cazul „Panama Papers” şi va sesiza Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie dacă sunt indicii de spălare a banilor sau de finanţare a terorismului.
„În acord cu dispoziţiile art. 26 alin (3) din Legea nr. 656/2002, ONPCSB efectuează analiza tranzacţiilor suspecte la sesizarea oricăreia dintre persoanele prevăzute la art. 10 din lege ori din oficiu, când ia cunoştinţă pe orice cale despre o tranzacţie suspectă. Cu strictă referire la dezbaterile mass-media pe subiectul «Panama Papers», ONPCSB realizează, prin proceduri specifice, aplicarea art. 26 alin. (3), iar în condiţiile în care rezultă indicii temeinice de săvârşire a infracţiunilor de spălare a banilor ori de finanţare a terorismului, sesizează, conform art. 8 alin. (1) din Legea nr. 656/2002, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, arată reprezentanţii oficiului, pentru news.ro. Potrivit articolului 26, alineatul 3 din Legea 656/2002, “Oficiul efectuează analiza tranzactiilor suspecte: a) la sesizarea oricăreia dintre persoanele prevăzute la art. 10 ; b) din oficiu, când ia cunoştinţă pe orice cale despre o tranzacţie suspectă”.
ONPCSB a precizat că, în calitatea sa de membru al Grupului Egmont (Organizaţia Internaţională a Unităţilor de Informaţii Financiare), are asigurat cadrul legal de cooperare cu Unitatea de Informaţii Financiare din Panama (Administraţia Prezidenţială, Unitatea de Analiză Financiară din Republica Panama) conform „Declaraţiei de cooperare între unităţile de informaţii financiare din România şi Republica Panama privind cooperarea în domeniul schimbului de informaţii având legătură cu spălarea banilor şi finanţarea actelor de terorism”. ONPCSB precizează că informaţiile în legătură cu sesizările primite de instituţie sunt prelucrate şi utilizate în regim de confidenţialitate, iar personalul instituţiei are obligaţia de a nu transmite informaţiile primite în timpul activităţii, decât în condiţiile legii, „încălcarea acestei obligaţii atrăgând răspunderea penală a persoanei vinovate”.
Analiză la DIICOT
Şi DIICOT analizează documentele prezentate în scandalul “Panama Papers”, pentru a decide dacă vor ajuta în anchetele aflate în defăşurare sau chiar în cele deja încheiate. „DIICOT va face o analiză pe ceea ce a avut sau are în lucru în acest moment pentru a verifica dacă existau necunoscute şi dacă putem corobora cu ceea ce va apărea în spaţiul public în perioada următoare. Pe de altă parte, posibilităţile cele mai mari de analiză le-ar avea Oficiul pentru Spărarea Banilor care ar trebui să supună unei analize toate aceste date pe care să le proceseze şi să ne furnizeze informaţia procesată pentru ca asta este ordinea de competenţă”, a declarat Daniel Horodniceanu, procurorul-şef al DIICOT.
Săptămâna viitoare, audieri parlamentare
Deputatul Gheorghe Ialomiţianu a anunţat, miercuri, că, săptămâna viitoare, în Comisia de buget-finanţe vor fi chemaţi pentru o discuţie preşedintele Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatare a Spălării Banilor şi preşedintele ANAF, pe tema scandalului Panama Papers. ”Trebuie să avem o reacţie, mai ales că sunt persoane din România care au înfiinţat firme în Panama şi sunt convins că multe tranzacţii le-au derulat prin aceste firme, iar Fiscul român şi Oficiul pentru Combaterea Spălării Banilor nu ştiu de aceste tranzacţii”, a afirmat deputatul PNL.
El a ţinut să precizeze că înfiinţarea acestor firme este legală, dar problema este dacă se desfăşoară activitatea în ţara respectivă, pentru că nu este legal să desfăşori activitatea economică în România, iar înregistrarea veniturilor să se facă în firma din ”paradisul fiscal”. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a înfiinţat un grup de lucru interdepartamental, din care vor face parte inspectori antifraudă şi cu alte specializări, pentru a verifica informaţiile din investigaţia jurnalistică “PanamaPapers” şi pentru a analiza date referitoare la identitatea persoanelor fizice şi juridice implicate, a anunţat, marţi, instituţia fiscală. Anunţul agenţiei fiscale din România vine la circa două zile după ce au fost publicate primele informaţii legate de investigaţia internaţională “PanamaPapers”. Între timp, autorităţile din întreaga lume au anunţat că au deschis anchete, după ce o scurgere masivă de informaţii de la un cabinet de avocatură panamez, Mossack Fonseca, a scos la lumină posibile cazuri de evaziune fiscală prin intermediul companiilor offshore. Deocamdată nu este clar câţi români ar putea fi pe lista celor care au folosit firme offshore pentru a evita plata taxelor, însă Paul Radu, jurnalist din cadrul RISE Project, partenerul român al investigaţiei internaţionale, a declarat, la Digi 24, că deţine peste o sută de nume din România obţinute în urma investigaţiei, în special de oameni de afaceri, care urmează să fie dezvăluite în perioada următoare.
(Gabriel Niculescu)